5 x een lagere energierekening door deze tips

5 keer lagere energierekening tips

In de herfst en de winter wordt de verwarming weer flink omhoog gedraaid. Natuurlijk gaat er niks boven een knus en verwarmd huis nu de zon zich buiten minder laat zien en de temperaturen er niet om liegen. Hoe zorg je ervoor dat je energierekening minder snel omhoog schiet? Zeker nu we veel thuis moeten werken loont het om energie te besparen. Dat dit onder meer met gratis manieren kan, lees je in onderstaande vijf tips.

1.Plaats een terrasoverkapping

Met een terrasoverkapping blijft de warmte langer in huis, waarmee de veranda dus een isolerende werking heeft. Dit is zeker het geval als door de komst van de terrasoverkapping de ingang van je huis verplaatst wordt. Hierdoor ontsnapt de warmte minder snel uit huis waardoor de verwarming ook minder hard hoeft te werken. Een overkapping met glazen schuifwanden isoleert het beste, omdat hierdoor de koude lucht niet zo gemakkelijk kan binnenkomen als bij een open tuinkamer. Als er op de glazen schuifwanden ook tochtstrips zitten, dan wordt warmteverlies helemaal tot een minimum beperkt.

2.Besparen zonder dat het geld kost

Naast investeren zijn er ook besparende maatregelen die je kunt nemen die geen geld kosten. Zo kun je gordijnen het beste open zetten als de zon schijnt, zodat de extra warmte opwarmt. Schijnt de zon niet? Doe dan de gordijnen dicht zodat warmte langer binnenblijft. Daarnaast werken radiatoren het beste als ze vrij staan, plaats er dus bijvoorbeeld geen meubels voor. Probeer ook eens de verwarming een graadje lager te zetten en compenseer dit met dikke sokken, een warme trui en een warme mok thee. Let verder op onnodige energie slurpers zoals apparaten die dag en nacht op stand-by staan, lampen die uit kunnen en haal apparaten die je niet gebruikt uit het stopcontact. Ook kun je besparen door bijvoorbeeld minder lang te douchen.

3. Isolatieglas

Eerst was er enkel glas, toen dubbel glas en vervolgens: HR++ glas en driedubbel gelaagd glas. Het kan zijn dat je dubbel glas hebt en denkt: daarmee isoleer ik mijn huis goed. Maar er zijn dus inmiddels betere varianten op de markt. Met HR++ glas ga je een stapje verder omdat deze soort gevuld is met edelgas. Ook laat een onzichtbare reflecterende laag het zonlicht binnen en kaatst het warmte in een ruimte terug. Met driedubbel glas, dat ook wel HR+++ wordt genoemd, isoleer je je huis nóg beter.

4. Nog meer isoleren

Er zijn veel manieren om je huis beter te isoleren, waardoor de energierekening zal dalen. We beginnen bij de muren: je kunt buitenmuren isoleren door een voorzetwand aan de binnenkant te maken die je opvult met bijvoorbeeld glaswol. Hebben de muren van je huis een spouw? Dan kun je deze opvullen met isolatiemateriaal. Ook kun je kiezen voor de buitenkant aan te pakken met zogenoemde buitengevelisolatie, waarmee je als het ware een dikke jas om je huis heen bouwt. Verder loont het zeker om je dak te isoleren, warme lucht stijgt immers op. Door een slecht geïsoleerd dak kan je al snel 30% van je warmte verliezen. Wat je verder kunt isoleren? De vloeren, plafonds, kruipruimte en zelfs de schoorsteen.

5.Andere investeringen

Als je wat geld kunt missen, dan kun je ervoor kiezen om investeringen te doen die zich later uitbetalen. We beginnen met de goedkopere oplossingen: door dikke gordijnen op te hangen blijft de warmte langer in huis. Ook kan de energierekening omlaag door een waterbesparende douchekop te gebruiken en apparaten aan te schaffen die een A+++ label hebben. Als je iets dieper in de buidel wilt tasten, dan kun je de volgende stap zetten met een zonneboiler of hybride warmtepomp.

 

 

Perfecte bank kiezen kleine woonruimtes
Interieur

De perfecte bank kiezen voor kleine woonruimtes

Kleine woonruimtes kunnen soms een uitdaging zijn als het aankomt op het vinden van het juiste meubilair. Een van de belangrijkste stukken in je woonkamer is natuurlijk de zitbank. Maar hoe kies je nu de perfecte zitbank voor een kleine ruimte? Geen zorgen, want in deze blog gaan we je alles vertellen over het vinden […]

Read More
Stappenplan strippen huis
Interieur

Stappenplan voor strippen huis

Het strippen van een huis vormt de eerste, cruciale fase in het proces van een grondige verbouwing. Deze taak, hoewel uitdagend, biedt de perfecte kans om uw woonruimte te transformeren en aan te passen aan uw persoonlijke smaak en behoeften. In dit artikel verkennen we de essentiële stappen en overwegingen voor het succesvol strippen van […]

Read More
Moderne interieurtrends 2024
Interieur

Moderne interieurtrends van 2024

De wereld van interieurdesign is constant in beweging, en het jaar 2024 belooft een aantal opwindende nieuwe trends op het gebied van huisdecoratie en design. Van gedurfde kleurenschema’s tot innovatieve materialen. Deze trends zullen ongetwijfeld frisse energie in onze woonruimtes brengen. Laten we enkele van de meest in het oog springende trends voor dit jaar […]

Read More